Smartengeld wordt vaak vergeleken met een letselschadevergoeding, maar dat is onjuist. Letselschade omvat alle schade die je hebt geleden als gevolg van letsel, terwijl smartengeld betrekking heeft op het verdriet en de pijn die je ervaart als gevolg van het letsel. Smartengeld maakt dus deel uit van de totale letselschade. In dit artikel geven we je alle informatie over smartengeld.
Wanneer heb je recht op smartengeld?
Om aanspraak te kunnen maken op smartengeld moet het letsel de schuld zijn van iemand anders. Een eenvoudig voorbeeld hiervan is wanneer je wordt aangereden door een andere auto en daarbij een botbreuk oploopt.
Smartengeld kan ook betrekking hebben op geestelijke schade. Bijvoorbeeld als je een trauma hebt opgelopen door toedoen van iemand anders, zoals bij mishandeling. Daarnaast kan smartengeld ook van toepassing zijn bij ernstig pesten, zoals wanneer naaktfoto's van jou gestolen zijn en in het openbaar zijn verspreid.
Het is goed om te beseffen dat dit soort voorbeelden goede redenen kunnen zijn om een claim voor smartengeld in te dienen. Of je het geld daadwerkelijk krijgt, hangt af van de afhandeling van jouw zaak.
Hoe wordt smartengeld berekend?
De berekening van smartengeld is complex. Meestal wordt gekeken naar vergelijkbare situaties en naar de bedragen die toen zijn toegekend. Leeftijd, de ernst van het letsel en de impact op je dagelijks leven spelen ook een rol bij de berekening.
Hoe kun je smartengeld claimen?
Het is raadzaam om een letselschadespecialist in te schakelen om het berekenen en claimen van smartengeld te begeleiden. Deze specialist kan beoordelen welk bedrag aan smartengeld redelijk is en contact opnemen met de tegenpartij om tot een schikking te komen.
Als het niet lukt om tot een schikking te komen, kan de letselschadespecialist je helpen bij het nemen van vervolgstappen om alsnog je recht te halen. Nogmaals: schakel altijd een specialist in en ga niet zelf een claim indienen. De kans is groot dat je belangrijke zaken over het hoofd ziet.
Kunnen andere mensen smartengeld claimen voor jouw letsel?
Ja, dat is mogelijk. Familieleden kunnen bijvoorbeeld een claim indienen voor psychische schade als ze aanwezig waren bij het ongeval en hier psychisch letsel aan hebben overgehouden. Dit staat bekend als shockschade.
Het indienen van een schadevergoeding voor shockschade vereist echter strikte criteria. Daarom is het verstandig om een gespecialiseerde letselschadeadvocaat in te schakelen om de kans op succes te vergroten.
Waar vind ik een belangenbehartiger?
Je kunt bijvoorbeeld zoeken op internet, maar er zijn ook diverse platformen (online) waar professionals zijn aangesloten. Een voorbeeld van zo'n platform is letselschademanager.nl. Je kunt op dit platform belangenbehartigers vinden en je claim van a t/m z volgen. Zeker een bezoekje waard.