Het is belangrijk om een dekbed te kiezen dat past bij jouw slaapgedrag. Iemand die het snel warm krijgt tijdens het slapen heeft een ander dekbed nodig dan iemand die het juist heel koud krijgt tijdens het slapen. Ook zijn sommige dekbedden beter voor mensen die allergisch zijn voor bijvoorbeeld huisstofmijt. Daarom moet je goed onderzoek doen naar de verschillen in dekbedden voordat je er een aanschaft. De verschillende soorten stoffen voor dekbedden die je hebt zijn: katoen, dons, wol, synthetisch, bamboe en zijde. Om de keuze te maken uit deze stoffen moet je weten welke afmetingen je bed heeft, wat voor soort slaper jij bent en of je allergieën hebt. Als je al deze punten hebt doorgenomen kan je beginnen aan je zoektocht voor een nieuw dekbed.
Hoe kies je het juiste dekbed?
Om een goede keuze te maken voor een dekbed moet je als eerst je eigen slaapgedrag kennen en de verschillen tussen dekbedden weten. Een dons dekbed is bijvoorbeeld ideaal voor de winter omdat ze een hoge isolatiewaarde hebben waardoor ze je lichaamswarmte goed kunnen vasthouden. Maar een katoenen dekbed heeft bijvoorbeeld juist weer een lage isolatiewaarde en is beter voor de zomerdagen. Ben jij allergisch voor huisstofmijt? Dan is misschien synthetisch dekbed een betere keuze voor jou. Dit is omdat synthetische dekbedden goed wasbaar zijn in de wasmachine. Het nadeel aan een synthetisch dekbed is weer dat het minder ventilerend is dan een dons of wol dekbed waardoor je het in de zomer warm kan krijgen.
Heel veel keuze is er dus tussen de verschillende dekbedden. Om een goede keuze te maken moet je dus je eigen slaapgedrag en allergieën kennen. Daarnaast moet je ook goed onderzoek doen naar de verschillende soorten dekbedden die de markt te bieden heeft en alle voor- en nadelen op een rijtje zetten.
Wollen zomerdekbed
Een wollen dekbed is ideaal voor de zomer- en winterdagen. Wol bevat namelijk lanoline waardoor het zelfreinigend is. Daarnaast is het ook heel duurzaam en gaat een wollen zomerdekbed heel lang mee. Wol transporteert ook vocht naar de buitenlucht. Hierdoor kan wol tot wel 35% van het eigen gewicht aan vocht bevatten zonder dat het te warm of heet begint aan te voelen. Het voordeel hiervan is dus dat een wol dekbed warm in de winter is en lekker koel in de zomer. Het enige nadeel aan een wol dekbed is dat het wat zwaarder en minder soepel is dan andere soorten dekbedden.