Je bent opzoek naar informatie om grotere batches bier te kunnen brouwen. Grote kans dat je het bier brouwen bent begonnen met een standaard bierbrouw pakket. Hartstikke leuk natuurlijk zo’n pakket, maar je besteed een hoop tijd moeite voor uiteindelijk 5 liter bier. Zo’n pakket is ook meer bedoeld voor de startende bier brouwer om te kijken of de hobby aanslaat.
Jij bent al verder en waarschijnlijk aan het oriënteren hoe je grotere batches bier kunt brouwen.
Brouw bier in een brouwketel
De beste en simpelste manier om grotere batches thuis te brouwen is met een brouwketel. Er zijn verschillende merken op de markt, een populaire brouwketel is de Brew Monk 30 liter All-in One brouwketel. Wat betekent het all-in-one, hoor ik je denken. De Brew Monk heeft de volgende eigenschappen:
1. Maischen
De Brew Monk heeft een speciale maischkuip die als een soort van dubbele wand in de ketel zit. Het is dus niet nodig, net als met het brouwen in een pan, om een hevelfilter of iets anders te gebruiken als de maischstap klaar is. De kuip til je gemakkelijk ophoog en deze kun je op 2 standen laten rusten. Zo loopt het wort uit de maischkuip in de brouwketel en kun je na het filteren en spoelen direct koken.
2. Filteren/spoelen
Zoals bij de maisch uitleg aan aangegeven, kun je de filter en spoelstap uitvoeren in de ketel zelf. Je hebt geen brew bag nodig om het jezelf makkelijk te maken, maar kunt alles vanuit de ketel doen. Bij zware bieren kan spoelen wat langer duren omdat je dan een grote moutstort hebt.
3. Koelen
Met behulp van een spiraalkoeler kun je na het koken direct het wort afkoelen naar 25 graden. Het is dus niet meer nodig om je pan in een koud bad of de gootsteen te zetten met koelelementen. Let op, een spiraalkoeler is niet altijd gratis meegeleverd.
De Brew Monk vergroot je brouwplezier op de brouwdag. Het wort wordt rondgepompt tijdens het maischen en je kunt op een digitaal display makkelijk zelf de temperatuur instellen. Het is zelfs mogelijk om meerdere complete maischschema’s te programmeren in je ketel.
Waar kun je de ingrediënten kopen?
Nu je de mogelijkheid hebt om grotere batches bier te brouwen is het ook verstandig om verder te kijken naar waar je alle benodigde ingrediënten van gaat halen. Bier brouwen wordt goedkoper naar mate je meer afneemt. Wij zorgen dat we van de basismouten (pilsmout en pale ale mout) altijd een 25 kilo zak hebben staan. Speciaal mouten zijn beschikbaar in kilo zakken.
Een andere gouden tip is om een vacuümapparaat aan te schaffen. Je kunt dan ook grotere hoeveelheden hop kopen en deze dan in vacuümzakjes weer vacuüm trekken en in de vriezer bewaren. Zo kun je hop 1 a 2 jaar bewaren voor de kwaliteit pas gaat afnemen.