Er kunnen verschillende redenen zijn om een kunstgebit te overwegen. De meeste mensen associƫren een kunstgebit vooral met senioren, maar dat hoeft zeker niet het geval te zijn. Soms moeten ook jongeren hieraan geloven. Bijvoorbeeld doordat hun gebit door medicatiegebruik erg slecht is geworden of omdat ze een achterliggende aandoening hebben. Gelukkig zijn er tegenwoordig heel veel mogelijkheden en valt het dragen van een kunstgebit nog maar nauwelijks op.
Overweeg jij het laten plaatsen van een kunstgebit? Dan is het allereerst belangrijk om dit te bespreken met je tandarts. Is dit echt nog wel de enige optie? En wat is dan voor jou het meest geschikt? Wil je van tevoren eerst zelf wat onderzoek doen? In dit artikel lees je welke mogelijkheden er allemaal zijn en welke voor- en nadelen deze hebben.
Implantaat prothese
Soms lukt het niet goed om een kunstgebit voldoende houvast te geven. Hierdoor kan hij snel verschuiven en kan eten en lachen lastig zijn. In dat geval biedt een implantaatprothese de uitkomst. Het kunstgebit wordt dan vastgeklikt op implantaten die in de kaak worden bevestigd. Het is bij deze optie wel belangrijk om contact op te nemen met een implantaat specialist. Niet elke tandarts is hiervoor geschikt.
Implantaten bieden echter niet alleen voordelen. Soms is het niet mogelijk om deze te plaatsen. Bijvoorbeeld wanneer het kaakbot niet sterk genoeg is. Dit zien we soms terug bij ouderen. Bovendien duurt het even voordat een geplaatste implantaat voldoende vastgegroeid is om in gebruik te nemen. Hierdoor duurt het proces voordat je uiteindelijk het kunstgebit kunt gebruiken best lang.
Je arts kan het beste beoordelen of een implantaatprothese mogelijk is.
Volledige gebitsprothese
Van alle verschillende soorten kunstgebitten is de volledige gebitsprothese misschien wel het bekendst. Het grootste nadeel van een volledige gebitsprothese is dat alle tanden en kiezen uit de mond gehaald moeten worden. Meestal wordt echter voor deze prothese gekozen als de bestaande tanden al grotendeels zelf uitgevallen zijn. In de praktijk komt het echter meestal voor dat er nog een aantal tanden getrokken moeten worden. Gelukkig is deze ingreep vrijwel pijnloos doordat dit onder verdoving wordt gedaan. Na het trekken kan er wel wat ongemak en pijn ontstaan. De tandarts kan medicatie bieden om de pijn te verminderen. Gelukkig is dit slechts van tijdelijke aard.
Nadat de volledige gebitsprothese is geplaatst, kan dit in het begin nog een beetje onwennig voelen. In het begin kan het zelfs nog een beetje oncomfortabel zijn. Dit is echt een kwestie van gewenning. Al het begin is moeilijk en dat betekent dat praten, lachen en kauwen nog wat lastig kan zijn. Gelukkig is ook dit van tijdelijke aard en zul je met de dag verbetering merken. Na enkele weken ben je al goed gewend aan de gebitsprothese en zal het steeds fijner gaan voelen. Het brein zal hier sneller aan wennen wanneer je gewoon als vanouds je gebit probeert te gebruiken.